
Jako mamy kobiety dbają o to, by ich dzieci zjadły w szkole pożywne drugie śniadanie, które dostarczy im energii niezbędnej do nauki i zabawy. Dietetycy bowiem ostrzegają, by nie dopuszczać do zbyt długich przerw między posiłkami, bo powoduje to spadek cukru we krwi. Nagminne powtarzanie takiej sytuacji może doprowadzić nawet do zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Słuchamy więc ekspertów, ufamy im i co rano przygotowujemy swoim pociechom apetyczne tradycyjne kanapki z serem żółtym, szynką i z dodatkiem świeżych warzyw. Czy jednak odpowiednio je pakujemy? Sposób, w jaki to robimy jest niezwykle istotny, bo od niego zależy jakość produktu, jego wygląd czy zapach.
Podstawowe błędy mam
Popularnością cieszą się ostatnio kolorowe, plastikowe pudełka śniadaniowe. To dobry pomysł! Ich radosny wygląd zachęca pociechę do otworzenia go i skosztowania zawartości, a sztywne ścianki pudełka zabezpieczają kanapki przed utratą formy, pierwotnego kształtu. Kanapek jednak nie wkładamy bezpośrednio do pojemnika. Zwykle owijamy je jeszcze papierem śniadaniowym. Cóż, w ten sposób rzeczywiście izolujemy chleb od plastikowych ścianek i kanapka dzięki temu zabiegowi zachowuje (przynajmniej przez pewien czas) wilgoć i świeżość, ale to nie wszystko. Wymagającej pani domu ten sposób nie zadowoli. Dlaczego? Jak wiemy, kanapki zwykle przygotowywane są z dodatkiem masła lub innego smarowidła. Nie ma możliwości, by nie wsiąknęło ono w papier śniadaniowy. Owinięta kanapka straszy wtedy wyglądem, mało apetycznymi zaciekami, dziecko raczej się zniechęci i nie zje posiłku. A jeśli jednak zdecyduje się coś przekąsić, jego rączki na pewno nie będą przykładem czystości, bo zabrudzą się mokrym papierem śniadaniowym.
Sposób na apetyczne i świeże kanapki
Nie należy jednak rezygnować z przygotowywania kanapek. Jest inny, naprawdę zadowalający sposób pakowania ich. Umożliwia on zachowanie świeżości produktu, poza tym będzie on wyglądał estetycznie. Kanapka nie utraci żadnych walorów, ani smakowych, ani wizualnych! Wystarczy do swojej kuchni zaprosić woreczki strunowe. Są to przezroczyste torebki dostępne w różnych rozmiarach. Zwykle służą do przechowywania drobnych przedmiotów, ale są też niezastąpione w kuchni! Zapakuj kanapkę właśnie do takiego woreczka. Posiłek długo będzie utrzymywał świeżość, gdyż specjalne zamknięcie izoluje je od powietrza. Nie musisz się też martwić o zacieki. Przecież w folię nie wsiąknie żadna ciecz!
Jeśli więc troszczysz się o jakość posiłków, które jadają twoi bliscy, na co dzień używaj woreczków strunowych.
Najnowsze komentarze