Kuchnia pod kontrolą – jak segregować żywność

Napisane przez w Kwi 16, 2015 w Blog | 0 komentarzy

Kuchnia pod kontrolą – jak segregować żywność

Miejscami w domu, w których powinien obowiązywać bezwzględny porządek, są przede wszystkim kuchnia i łazienka. W tej pierwszej trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ład, ale i na czystość każdej przestrzeni mającej bezpośrednią styczność z żywnością, jak również na wszelkie zasady higieny. Z kolei w łazience nie obejdzie się bez dokładnego zabezpieczenia kosmetyków, leków czy produktów do czyszczenia. Dzięki temu w naszych czterech ścianach będziemy się czuli nie tylko bezpiecznie, ale i wygodnie, ponieważ wszystko będzie zawsze na swoim miejscu i łatwo będzie dotrzeć do szukanego przedmiotu.

Jeśli chcemy, by nasza kuchnia mogła świecić przykładem, powinniśmy zwrócić baczną uwagę na właściwe umieszczenie każdego produktu. Innych warunków wymagają bowiem produkty mleczne, innych sypkie, a jeszcze gdzie indziej trzeba będzie położyć warzywa. Nie wszystko musi też od razu trafiać do lodówki, czasami wystarczy szczelne opakowanie, by jedzenie było dobrze chronione.

Nieco innego podejścia wymagają wszelkiego rodzaju przyprawy, stosowane przez nas tak chętnie w celu wzbogacenia smaku potraw. Każda z nich ma inny aromat, który warto chronić. Jeśli zaraz po otwarciu opakowania z papryką, pieprzem, suszoną pietruszką czy bazylią włożymy całość do woreczka strunowego, możemy być pewni, że nawet po wielu tygodniach nasze zioła będą nadal bardzo intensywnie pachniały. Dodatkową zaletą takich woreczków jest łatwość ich zamykania – wystarczy przeciągnąć palcami wzdłuż wpasowujących się w siebie rynienek, by odizolować wnętrze.

Woreczki strunowe są wykonane z przezroczystej folii, więc łatwo znajdziemy szukany przez nas produkt. Jeśli zdecydujemy się przesypać przyprawę bezpośrednio do niego, możemy do środka włożyć kartonik z nazwą albo skorzystać z pola do opisywania. Jest to gładki pasek, nie tak śliski jak cała folia, więc napis wykonany markerem nie rozmaże się nam. Dobrym pomysłem są też gotowe naklejki, a jeśli ich nie posiadamy – możemy je z łatwością wykonać sami we własnym zakresie. W tym celu potrzebna nam będzie przezroczysta taśma pakowa i zwykła kartka papieru. Po umieszczeniu nazwy przyprawy na karteczce odcinamy nieco szerszy od niej kawałek taśmy i całość naklejamy na woreczku.

Takie niewielkie paczuszki z przyprawami doskonale sprawdzą się też na biwaku albo na wakacjach. Dzięki temu będzie można zabrać ze sobą najpotrzebniejsze dodatki – będą bezpieczne, a my nie będziemy musieli kupować nowego, dużego opakowania. Woreczki foliowe doskonale chronią przed wilgocią i przenikaniem obcych zapachów do wnętrza. Atest dopuszczający je do kontaktu z żywnością daje nam gwarancję bezpieczeństwa.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *